Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrbětice

Tato kauza má několik rovin.  První. Je možné, že firma Imex Group byla připravena prodat zbraně a munici cestou firmy EMKO Bulharského obchodníka Emiljana Gebreva někam na Ukrajinu potažmo do Sýrie.

V tom případě se nedá vyloučit zásah dvou agentů GRU proti tomuto objektu (skladu) ve Vrběticích. Sám obchodník ale tuto informaci popřel a zdůraznil, že v roce 2014 žádný obchod ve Vrběticích nepřipravoval.

Na základě těchto informací si musíme položit otázku, s kým měla firma Imex Group obchod uskutečnit. Víme, že zájmem Ruska bylo zabránit vyzbrojování Ukrajiny, případně ISIS. Otázkou zůstává o jaké zbraně nebo munici se vlastně jednalo. Na záběrech z místa výbuchu se jeví, že se jednalo i o velkorážovou munici, pravděpodobně dělostřeleckou. Některé zdroje uvádějí i miny. Pokud to byly ruční palné zbraně (jako je Sa-58 naše obdoba AK47) a munice do těchto zbraní, tak ten útok moc smysl nedává. Zbraní tohoto typu je na světě obrovské množství, tak proč nakupovat touto cestou nepřímo přes prostředníka od ČR? Střelivo do těchto zbraní se vyrábí po celém světě a navíc toto střelivo do ručních palných zbraní bylo nosným střelivem států bývalé Varšavské smlouvy.

V jakém objemu, se toto střelivo ve skladu nacházelo? Nemyslím si, že to byly strategické objemy, které při jejich zničení rozhodnou občanskou válku na Ukrajině nebo by zásadně ovlivnily průběh bojů s ISIS v Sýrii. Mimo jiné, pokud by se jednalo o vývoz zbraní do Sýrie pro ISIS, tak by se nepochybně jednalo o podporu terorismu. Což by ČR na mezinárodním kreditu nepřidalo.

V souvislosti s tímto vývozem by mě zajímalo, jak na tom byla firma Imex Group s vývozní licencí, kterou uděluje Ministerstvo průmyslu a obchodu. V archivech by se dalo dohledat, co vlastně firma hodlala Bulharskému podnikateli prodat. Z těchto seznamů by se také dalo vyčíst, jak moc strategický materiál se měl do těchto míst vyvézt. Nepředpokládám, že se jednalo o sofistikované zbraně a munici. Tato firma obchodovala s přebytečným anebo vyřazeným materiálem AČR.

Proč BIS ukázala na Ruské rozvědčíky až po sedmi letech? Zkusme se zamyslet. Po výbuchu Policie ČR zahájí vyšetřování. Prvním co začne policie zkoumat, jsou dokumenty, ve kterých jsou vedeny osoby vstupující do areálu a kamerové záznamy k identifikaci osob, které tento objekt v posledních čtrnácti dnech nebo měsíci navštívily. Předpokládám, že policie začnete s jejich identifikací a výslechy. Pokud policie identifikuje dvě osoby, které se kolem objektů ať už legálně či nelegálně pohybovaly, měla by zjistit jejich totožnost. V případě, že se to policii nepodaří, měla by požádat tajné služby, potažmo veřejnost k jejich identifikaci. A když se ani toto nepodaří, má policie jejich fotografie či kamerový záznam. V roce 2018 se objeví stejné dvě osoby v Anglii, kde provedou útok na Skripala a jeho dceru. V tom momentě má policie vyhráno, zná totožnost dvou agentů GRU. Líbí se mi text ze sobotních Lidovek: „Objevil se záběr z kamer a někdo šikovný si loni řekl, že už dvojici někde viděl,“ popsal pro Lidovky.cz důstojník s bohatou zkušeností z české bezpečnostní komunity. Tomuto sdělení lze jen těžko uvěřit. Fotky těchto agentů nám předhazovala média ve svém zpravodajství tak často a dlouho, že by nebylo možné si jejich obličeje nezapamatovat. V tom případě si musíme položit otázku, proč naše BIS v čele s plukovníkem Koudelkou, celou kauzu předložila vládě až po dlouhých sedmi letech. Bylo to proto, že až do pátku BIS nevěděla o koho se jedná,  anebo čekala, až bude „příhodnější politická situace“? 

Druhá také možná. Je možné, že firma Imex Group prodala zbraně a munici do již zmíněných destinací bez vývozní licence. Exploze skladu by se jevila jako možný způsob jak tento chybějící materiál vymazat z evidence.  Při explozi skladu už nikdo nezjistí kolik a jaký druh zbraní a munice v něm byly uskladněny. Otázkou je, proč u tohoto výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy. Můžeme se domnívat, že šlo o nešťastnou náhodu při přípravě na odpálení skladu. Jednou z variant může být i neodborná manipulace nebo delaborace munice. Nelze vyloučit ani konkurenční boj mezi firmami obchodujícími s tímto druhem materiálu.

V zásadě nemohu vyloučit ani hru našich tajných služeb. Škoda jen, že naši zpravodajci zvolili již známé agenty GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepiga. Důvodem může být několikrát omílaná dostavba JE Dukovany a tím vyřazení ROSATOMu z tendru na její dostavbu anebo podpora veřejného mínění směrem ke stále se hrotícímu konfliktu na Ukrajině. K tomu tato skoro zapomenutá kauza mohla posloužit.

Závěrem. S napětím očekávám, s jakými důkazy přijde BIS. Pokud neodtajní a nezveřejní nezpochybnitelné důkazy, na základě kterých premiér ČR obvinil RF, tak výše popsané „konspirační“ teorie zůstávají otevřené.

 

Zdroje:

Společnost bulharského obchodníka se zbraněmi odmítá, že v českých skladech vybuchla její munice - 20.04.2021, Sputnik Česká republika

https://cz.sputniknews.com/…tml

Ruské agenty ve Vrběticích pomohly odhalit záběry z kamer, výbušné zařízení explodovalo dřív, ukázalo vyšetřování | Domov | Lidovky.cz

https://www.lidovky.cz/…vag

Autor: Vojtěch Kaprál | středa 21.4.2021 9:22 | karma článku: 30,53 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Vojtěch Kaprál

Nákup munice pro Ukrajinu

Zastávám názor, že je třeba zahájit mírová jednání. V následujících řádcích vysvětlím proč. Na úvod upozorňuji, že nejsem pro ruský a zároveň nejsem ani pro ukrajinský.

22.4.2024 v 10:49 | Karma: 28,96 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vojtěch Kaprál

Danajský "tankový" dar

Hloupost naší ministryně války dosahuje až k nebesům. Předat naše tanky, na které máme vycvičené zálohy, na UA a nechat si darovat německé vraky, které nás, respektive naše daňové poplatníky, budou stát majlant.

20.10.2023 v 20:39 | Karma: 33,99 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vojtěch Kaprál

Vyhrocení ukrajinsko-ruského konfliktu

Současná situace na Ukrajině připomíná postsovětské Rusko za doby vlády prezidenta Jelcina, kdy státní moc neměla pod kontrolou celou zemi a každý, kdo měl dohled nad vojenským materiálem, s ním také vesele obchodoval.

27.1.2022 v 14:04 | Karma: 34,61 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vojtěch Kaprál

Polní nemocnice v Letňanech

Aniž bych zpochybňoval existenci novodobého koronaviru, který naši republiku už téměř rok decimuje, musím zpochybnit některé vládní zakázky a s tím spojená opatření.

25.1.2021 v 9:37 | Karma: 31,57 | Přečteno: 903x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vojtěch Kaprál

Snížení rozpočtu obrany

Vzdor svému názvu je resort obrany jedním z nejzranitelnějších, co se týče rozpočtových škrtů. Snížení výdajů je problémem vždy a pro každého, ať už jde o hasiče, policii, zdravotnictví, či vzdělávání.

19.12.2020 v 13:20 | Karma: 14,57 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 28,96
  • Průměrná čtenost 861x
Abosolvent Vojenské akademie, podplukovník Speciálních sil AČR ve výslužbě, účastník několika zahraničních operací AČR. Člen strany Trikolora.

Seznam rubrik